(Kaymak Ağacı) Feijoa Fidanı, Saksıda Meyve Verecek Olgunlukta

Görsel 1
Görsel 2
Görsel 3
Görsel 4
Görsel 5
Görsel 6
Görsel 7
Görsel 8
PlatinPuan : 201.267
Fiyat:
300,00 TL
İndirimli Fiyat (%16,7) :
250,00 TL
Kazancınız 50,01 TL
51,00 TL'den başlayan taksit seçenekleri için tıklayın.
DİKKAT İLK  RESİM ÜRÜN GÖRSELLERİ İÇİNDİR, DİĞER RESİMLER   SİZE GÖNDERİLECEK ÜRÜNLERE ÖRNEKTİR.
ÜRÜNLER 4 YAŞINDA, 22 CM.LİK SAKSIDA ORTALAMA 100 CM. BOYUNDA ÇOK DALLIDIR. MEYVE VERME OLGUNLUĞUNA GELMİŞTİR. 

HER TÜR FİDAN, AĞAÇ VE ÇALI GRUBU, SARMAŞIK GRUBU VE SÜS BİTKİSİ, MEYVE FİDANI TOPTAN VE PERAKENDE  SATIŞIMIZ VARDI

Feijoa Bitkisinin Botanik Özellikleri

Çalı, ağaççık formunda bir bitkidir. Feijoa ağaççıkları ortalama 3 ? 4 metre kadar boylanır ve yıl boyunca yeşil kalır. Toprak seviyesinden hemen sonra dallanmaya başlar.

Yaprak

Yapraklar oval olup 4 ? 6 cm uzunluğundadır. Yaprakların üst yüzeyi parlak koyu yeşil renkte,  sert ve gevrektir. Yaprak altları ise grimsi renkte ve tüylüdür. Yapraklar kışın dökülmez.

Çiçek

Bitkinin en dikkat çekici organları, çiçekleridir. Kırmızı ? beyaz renkli, büyük ve gösterişli çiçeklere sahiptir. Çiçek tomurcukları, yaprak koltuklarında oluşur. Çiçeklerin sapları 3 ? 4 cm uzunluğundadır. Çiçeklerde hem dişi hem de erkek organ bulunur. Bitki kendine verimli olsa da karşılıklı tozlanmada verim daha yüksektir.

Feijoalar, 3 yaşından itibaren çiçek açıp meyve verirler. İlerleyen yaşlarda bitkilerin üzerinde sayıları binlere varan çiçekler bulunur.

Meyve

Meyveler yuvarlak ya da ovaldir. Meyvelerin renk tonu, erken zamanlarda mat olur, hasada yakın zamanda parlak yeşil renk alır. Meyvenin direk güneş ışığı alan bölgeleri kırmızıya çalmaktadır. Meyveler yoğun kokuludur ve kendisine özgü bir aromaya sahiptir. Meyve eti sarımsı krem renklidir.

İklim İstekleri

Feijoanın iklim istekleri  zeytin le hemen hemen aynıdır, yalnızca su isteği biraz daha fazladır. Bu sebeple zeytin yetiştiriciliği yapılan yerlerde rahatlıkla feijoa bahçesi de tesis edilebilir. -16 °C?ye kadar kış soğuklarına dayanıklıdır ancak hasat öncesi donlar meyveye zarar verir.  700 metre rakıma kadar yetiştirilebilir. Bahçe tesis edilecek yerler devamlı esen sert ve kuru rüzgarlardan korunaklı olmalıdır. Kış aylarında yağan aşırı karlar, dalların kırılmasına yol açabilir. Bu durumda dal ve sürgünler birkaç sıra iple çepeçevre bağlanmalıdır.

 

Toprak İstekleri

Toprak isteği açısından fazla seçici bir bitki değildir. Kuvvetli bir  kök oluşturur, saçak kökleri de toprakta iyi yayılır. Genel olarak kireçsiz, derin yapılı, su tutma kapasitesi yüksek, süzek topraklarda daha iyi yetişir. Kuru topraklarda gelişimi sınırlanır.

Feijoa Yetiştiriciliği

Tohumdan Feijoa Fidanı Üretimi

En sık kullanılan üretim yöntemi, tohumdan yapılan üretimdir. Ancak dışarıdan tozlanma olduğu zaman çeşitte açılma olacağı unutulmamalıdır. Feijoa tohumları oldukça küçüktür ve meyvelerde az sayıda bulundukları için çok sayıda meyveye ihtiyaç duyulur. Tohumların çimlendirilmesiyle elde edilen çöğürler, istenilen özelliklere göre ayıklanıp daha önceden seçilen bir çeşitle aşılanabilir.

Budama ve Bakım

Ağaçlar toprak seviyesinden 30 ? 40 cm yukarıdan taçlandırılmalıdır. Yanlara doğru, eşit aralıklarla olacak şekilde 3 ? 5 dal bırakılmalıdır. Sonrasında bitki, normal gelişimine bırakılır. Sadece aşağıya doğru büyüyen sürgünler ve dip sürgünleri düzenli olarak temizlenir.

Gübreleme

Herhangi bir gübrelemeye karar vermeden önce mutlaka gerekli toprak ve yaprak analizleri yaptırılmalı ve analiz sonuçlarına göre bir gübreleme programı hazırlanmalıdır. Düzenli bitki gelişimi ve meyve verimi için gübreleme gereklidir. Normal şartlarda dekara yıllık 10 kg azot, 10 kg fosfor ve 8 kg potasyum yeterlidir. Ayrıca toprağın organik madde oranını artırmak için 2 yılda bir iyi yanmış çiftlik gübresi uygulanabilir.

Feijoa Hastalık Ve Zararlıları İle Mücadele

Bitki köklerinin zarar görmemesine dikkat edilerek, mekanik yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.

Feijoa Yetiştiriciliğinde Görülen Başlıca Hastalıklar

  • Kurşuni Küf / Botrytis cineraea
  • Kök Çürüklüğü / Clytocybe tabescens
  • Antraknoz / Colletotrichum acutatum
  • Yaprak Leke Hastalığı / Sphaceloma sp.
  • Yaprak Pas Hastalığı / Cephaleuros virescens
  • Yaprak Yanıklığı / Corticium stevensii ? Rhizoctonia ramicola
  • Kökboğazı Kanseri / Cylindrocladium scoparium
  • Feijoa Hasadı Ve Verim

    Meyveler, çiçeklenme döneminden 4 ? 5 ay kadar sonra olgunlaşır ve hasada hazır hale gelirler. Bu süre serin iklimlerde uzarken sıcak iklimlerde kısalır. Olgunlaşan meyveler yere döküldükleri için mutlaka zamanında hasat edilmeleri gerekir.

    Hasadı yapılan meyveler olgunlaştırılarak tüketime hazır hale getirilir. Sıcaklık ve etilen, olgunlaşmayı hızlandırıcı faktörlerdir. Olgunlaşan meyveler hafifçe yumuşar ve meyve eti krem rengini alır. Meyvenin iç kısmında çekirdek evi jelatinimsi yapıdadır ve açık  kahverengiye döner. Kabuk dahil olmak üzere meyvenin tamamı tüketilebilir. Meyveler hasat sonrasında soğuk hava depolarında +1 °C?de 1.5 ay kadar muhafaza edilebilir.

  • Feijoa Nasıl Tüketilir ? Nerelerde Kullanılır ?

    • Kabuğu soyulmadan, taze meyve olarak tüketilmesi mümkündür. Kabuklu halde, daha mayhoş bir tadı vardır.
    • Meyveler bıçakla ikiye kesildikten sonra tatlı kaşığıyla içi yenilebilir.
    • Dondurma, pasta ve bisküvi yapımında kullanılabilir.
    • Şarap ve likörü yapılmaktadır.
    • Reçel ve komposto halinde tüketilebilir.
    • Meyvesi ve yaprakları kurutulduktan sonra herbal çayı yapılmaktadır.
    • Meyve suyu sıkılarak içilebilir.
    • Kendine has aromasıyla kozmetik sektöründe kullanılabilir.
    • Bahçelerde peyzaj bitkisi olarak da kullanılmaktadır.
    • Diğer Özellikler
      Stok Kodu035813131314
      Markalalaahmetbotanik
      Stok DurumuVar
      035813131314