Verbenaceae familyasının Lantana cinsinden bitkilerin 150 kadar türü ve bunlardan türetilmiş 650?yi aşkın çeşitleri vardır. En çok Lantana camara türünün çeşitleri tanınmıştır. Bizde ağaç minesi ve çalı minesi isimleri verilir. Anavatanı Güney Amerika kıtasının kuzeyi ile Kuzey Amerika kıtasının güneyidir.
Özellikleri
Ağaç minesi mevsimlere göre değil ısı şartlarına göre sürekli çiçek açan ve formu verilebilen orta boy bir çalıdır. 3 metreye kadar yükselebilir. Kökleri oldukça güçlü gelişerek kalın köklerle toprağın derinliklerine ulaşmaya çalışır.
Küçük çiçekler top top açar: Ağaç minesinin bir top çiçek grubunda ortada yeni açanlar açık renkte olup günden güne renk değiştirir. Böylece sürekli kenarlarda koyu renkli, merkezde açık renkli çiçekler olur. Hava sıcaklığı uygun olduğu sürece bütün yıl çiçek açabilir. Mesela Güney Ege ve Akdeniz kıyı kesimlerinde eğer kışın ağaç minelerini yıpratacak kadar don olayları yaşanmazsa tüm yıl kesintisiz çiçeklidir. Solmuş çiçekleri ve zayıf dalları kontrol ederek budarsanız daha iyi çiçeklenmeye devam eder.
Soğuğa dayanıklılığı -4C deredir. Lantana camara?nın -12°C dereceye kadar dayanabilen kültivarları da mevcuttur. Kışın -2°C dereceden daha fazla soğukta (ve eğer soğuk bir gün gibi uzun süreli olursa) toprak üstü kısımları kurur. Baharda kökten kuvvetli sürgünlerle yeniden gelişmeye başlar.
Lantana?lar güneşi çok sever. Yarı gölge ve az güneşli yerlere de uygundurlar.
Önemli bir özelliği de uyumlu olmasıdır. Yani ağaç minesi deniz kenarı bahçelerinde sorunsuz gelişir. Her çeşit hayvan gübreleri ve nitratlı suni gübreler zarar vermez.
Yetiştirilmesi, bakımı
Bahçeye diktiğiniz ağaç minesini ilk yıl fazla susuz bırakmayın. Sonraki yıllarda hiç sulamasanız da olur. Saksıda yetiştiriyorsanız yaz-kış uzun süre susuz bırakmamalısınız.
Ağaç minesi bahçelerde toprak seçmez. Saksıda ise biraz su tutucu toprak gerekir. Hazır poşet toprak ile verimli bir tarlanın veya bahçenin toprağını karıştırıp kullanabilirsiniz.
Bitki besini ve gübre vermeye gelince: Bahçelerde pek ihtiyacı yok ama saksılarda şart. Her türlü doğal gübre (hayvan gübreleri) özellikle kuş gübresi saksıda yetiştirilen ağaç minelerini coşturur. Bitki besinleri de verilebilir.
Problemleri
Ağaç minesinin problemi, zararlısı pek yoktur. Bilakis kendisi problemdir. Bahçelerde çok hızlı gelişir. Sürekli budama ister. Budama zamanı ne zamandır diye sormanıza gerek yok. Ne zaman isterseniz istediğiniz ölçüde budayın. Hibrit olmayan ağaç mineleri sürekli çevreye tohum yayar. Her yerde fidanları türer. Buna meydan vermemek için meyve vermiş dalları meyveleri dökmeden kesip çöpe atmalısınız.
Sık sulanan bahçelerde bütün gün güneş alsa bile unlu bitler musallat olur. Fena halde her yerini kaplarlar. Bu durumda ilaçlamaktan başka çareniz olmaz.