5 Adet Katmerli Full Yasemin Çiçeği, Torbada,20-40 Cm

Görsel 1
Görsel 2
Görsel 3
Görsel 4
Görsel 5
Görsel 6
Görsel 7
Görsel 8
Görsel 9
PlatinPuan : 664.050
Fiyat:
750,00 TL
İndirimli Fiyat (%6,8) :
699,00 TL
Kazancınız 51,00 TL
121,04 TL'den başlayan taksit seçenekleri için tıklayın.
İLK RESİMLER ÜRÜN GÖRSELLERİ İÇİNDİR.  SON 4 RESİM GÖNDERİLECEK ÜRÜNLERE AİTTİR, ÇİÇEKLENME DÖNEMİNDE ÇEKİLMİŞTİR AYLARA GÖRE GÖRÜNÜŞÜ DEĞİŞİR, KIŞIN YAPRAK DÖKMEZ.
20-40 CM. BOYUNDA SİYAH TÜP POŞETTEDİR

HER TÜR FİDAN, AĞAÇ VE ÇALI GRUBU, SARMAŞIK GRUBU VE SÜS BİTKİSİ, MEYVE FİDANI TOPTAN VE PERAKENDE  SATIŞIMIZ VARDIR

 

Başlıca özellikleri

Hem tırmanıcı hem çalı formunda olabilen bir bitkidir. Çok yavaş gelişir. Ancak yıllar geçip kök sistemi adamakıllı güçlendiğinde gelişimi hızlanır. Uzun ve esnek dallar uzattığında akıllıca budamalarla çalı görünümlü çiçekli bir bitki şeklinde tutabilirsiniz. Gerçi ful yasemin fazla uzun süreli güneş alacağı bir yerde olunca çalı formunu kendiliğinden alır. Az güneşte uzar gider. Her halinde dekoratiftir.

Oval ve tek parça olan yapraklar pek düzgün değildir. Biraz eğri büğrü olurlar. Bir yıldan fazla bir süre yeşil ve taze görünümde kalan yapraklar iki veya üç, bazen dört tane olarak dalı çevreler tarzda karşılıklı gelişir. Yaprak sapları 4-5mm gibi gayet kısadır.

Ful yasemini çiçeklerinin yoğun ve keskin kokusu en beğenilen kokulardandır. Yetişkin, birkaç yıllık ve doğru şartlarda doğru bakımı yapılan fuller ilkbahardan (bazen yazın başlayarak) sonbahar başına kadar ara ara çiçek açar. Çiçek tomurcukları mini brokoli gibi ortaya çıkar. Tomurcuktan ziyade çiçeğin hiç olgunlaşmamış yeşil ve minyatür hali gibi görünürler. Bazen tomurcuklanma kristata formunda gürce olur (horoz ibiği gibi). Büyüdükçe rengi açılır. Tam beyaz olduklarında koku salarlar. Solmadan bembeyaz kalabilmeleri 24 saati pek geçmez. Ful çiçeği tam beyaz olmaya yaklaşmışken 5cm kadar dalı ile kesip almak ve olgun bir domatese saplamak, biblo gibi evde bir yere koymak Ege ? Akdeniz bölgelerimizde eski bir adettir. Böylece çiçek 24 saatten daha fazla süre, belki 2-3 gün eve koku salar durur.

Tekrar tekrar çiçeklenmesi için püf noktası: Çiçekler daima yeni, taze yan dallarda açar. Çiçekleri solmuş dalları kısaltın ya da dipten kesin. Böylece yeniden filizlenir. Yeni uzattığı dalları tekrar çiçek açar. Her zaman budama yapabilirsiniz.

İklim isteği: Akdeniz iklimine tam uyumludur. Yapraklarını kışın dökmez. Sıcak sevdiğinden dolayı sonbaharda erkenden gelişimi durur ve ilkbaharda uyanmakta acele etmez. Ful yasemin kışın -4C dereceye kadar yaprakları bile zarar görmeden dayanır. -8C dereceye kadar yapraklarını ve hassas taze dallarını kaybederek dayanır. Daha fazla soğukta toprak üstü tüm dalları kurur (duruma göre toprak altı dahil tamamıyla kuruyup ölebilir). İstanbul?da sadece güney cephelerde kışın soğuktan hiç zarar görmez.

Yetiştirilmesi, bakımı

Öncelikle sıcağı sevdiğini, serin yerlerde çiçek açmaya pek yeltenmeyeceğini bilmelisiniz. Güneş ihtiyacı ise tam gün, yarım gün, direkt olmayan az güneş hatta hafif gölge bile ful yasemin için uygundur. Her yere uyar (koyu gölge hariç). Güneş yeterli olsa bile yeri serin olacaksa bu durumda köklerinin zor sığacağı kadar büyüklükte plastik saksıda yetiştirin. Böylece kökleri güneşten ısınır ve mutlaka çiçek açar.

Evde ful yetiştirmek istiyorsanız bulunduğu yer havadar-esintili, sıcak ve güneşli olmalıdır.  Güneş dalları, yaprakları ve saksıyı ısıtırsa çiçek açması kesindir. Ev içinde saksıda toprak havadar olmak zorunda. Toprağına kuvars kumu ve ponza taşı karıştırarak havadarlığını da süzekliğini de iyice arttırmalısınız.

Toprak  ve pH hassaslığı

Jasminum sambac çeşitleri bitkisel organik maddelerce zengin (çürüntülü ve humuslu), az asitli ve nötr topraklarda gayet güzel yetişirler (pH 6.1 ? 7.5 arası). Ful ise asitliliği biraz daha fazla topraklarda daha güzel yetişir  (pH 5.1 ? 6 arası). Alkalinli topraklara da uyum sağlayabiliyor ama coşkulu bir gelişim pek mümkün olmaz. Asitli toprak imkanınız yoksa toprağını kabartıp çiğ kabak püresi, domates püresi gibi maddeler karıştırın. Bunu ilkbahar başında ve yaz başında tekrarlayın. Sulama suyunun da mümkün mertebe kireçsiz olmasına dikkat edin. Ara sıra demlikte artan koyu demli çay ile sulayın.

Sulama sıklığı

Ful için genel anlamda sulama tavsiyeleri toprak kurudukça sulanması gerektiği yönündedir. Toprak ıslaklığını yitirince, nemini de biraz yitirince sulanabilir. Kışın nem de neredeyse tamamen gidene kadar beklenilmeli sonra sulanmalı.

Besin-gübre verme

Toprağın alkalinliliğini ve tuzluluğunu arttıracağından dolayı doğal gübreler vermemelisiniz. Usulüne uygun üretilen güvenilir marka solucan gübresi olabilir. Aslında ful yasemin için en faydalısı kestane gübresidir. Bunlardan bulamazsanız genel amaçlı sıvı bitki besininden sadece ayda bir defa verin. Kışın vermeyin.

Saksı değiştirme

Kökler saksı içinde sıkı bir yumak oluşturmaya başlamaya doğru daha büyük bir saksıya almalısınız. Bazı bitkiler saksı içinde köklerinin yoğun sıkı yumak gibi olmasını sever, Ful öyle değildir. Fakat bununla beraber aşırı sıcakların olmadığı memleketlerde çok büyük saksılar iyi değil. Çünkü ful gelişiminde ve çiçeklenmesinde köklerinin ısınması önemlidir. Bunun için gereğinden fazla büyük saksılara dikmeyin ama kökler de fazla sıkışık kalmamalı.

Dinlendirme ve budama

Kışın soğukta kalıp gelişimi mümkün olmuyorsa zaten güzelce dinleniyor. Ama eğer bütün yıl güzelce gelişim gösterebileceği şartlarda yetiştiriyorsanız aralık ayının ortasından şubat ayının başına kadar sulamayı bir hayli azaltarak dinlendirmelisiniz. Dinlendirme sonunda güzelce budayın. İstediğiniz gibi budayabilirsiniz. Ayrıca çiçekler geçtiğinde de ufak tefek budamalar yapın. Tekrar tekrar çiçek açması için budamaların faydası olur.

 

Diğer Özellikler
Stok Kodu83
Markalalaahmetbotanik
Stok DurumuVar
1313130121

PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.