Saksıda Kekik Nasıl Yetiştirilir?
Saksıda kekik yetiştirmek için ilk olarak saksı tercihini doğru yapmalısınız. Çok derin olmayan; ama yayvan, mümkünse topraktan yapılmış, dikdörtgen ya da kare saksıları tercih etmelisiniz. Bu şekilde kekiğinize daha kolay bakabilir ve onun gelişiminin de daha rahat olmasını sağlayabilirsiniz. Ama plastik ya da seramik saksı kullanımını da rahatlıkla gerçekleştirebileceğinizi belirtmeliyiz.
Saksıda kekik bakımı için senenin her ayı müsaittir. Yaz aylarında teras ya da balkonda yetiştirebileceğiniz kekiği, kış aylarında ise pencere önünde ya da serada veya cam balkonda rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Ama şunu unutmamalısınız ki, Akdeniz bitkisi olan kekik, sıcağı da nemi de çok sever. Bu nedenle ona, güneş gören bir yerde bakmalısınız.
Kekiği ekmek için tohum ya da fide kullanabilirsiniz. Ancak kekik tohumunun çok küçük olması dolayısı ile saksıda kekik bakımının başta zor olacağının uyarısını yapmalıyız.
Saksıda kekik yetiştirmeye yönelik olarak kullanacağınız saksı mutlaka alt kısmında delikler olan bir saksı olmalıdır. Toprak içerisinde biriken fazla suyun, bu deliklerden aşağı süzülmesi gerekir. Aksi halde fazla su, gözünüz gibi baktığınız kekiğin çürümesine neden olacaktır.
Aslında her toprakda yetişme olanağına sahip olan kekik, kil, kum, gübre ve tinli toprak karışımında daha sağlıklı yetişecektir. Bununla birlikte, senede iki kere, yetiştirmiş olduğunuz kekiğe Azot içeren gübre takviyesi yapın. Bu sayede daha kuvvetli olacaktır.
Saksıda kekik nasıl yetiştirilir sorusunun yanıtlarını verirken, ekeceğiniz kekik fidelerinin arasında mesafe olması gerektiğini de belirtmeden geçmemeliyiz. Bu mesafeyi kullanacağınız saksının büyüklüğüne göre belirleyebilirsiniz. Ancak çok yakın olmaması gerektiğini unutmayın. Ve kekik ekiminin hemen sonrasında sulayın. Ardından, sulama aralıklarını, toprağın kuruluğunu kontrol etmek sureti ile belirleyin.
Biraz önce belirtmiş olduğumuz gibi kekik tohumu oldukça küçüktür. Bu nedenle yetiştirilmesi zor olabilir. Ama siz yine de tohum ekmek isterseniz, toprağın çok derin bir yerine değil, aksine yüzeye yakın kısmına ekmeli ve üzerine de kapatıcı toprak serpmelisiniz. Sonrasında yüzeye hafifçe bastırabilirsiniz. Bu şekilde ekmiş olduğunuz saksıda kekik bakımında kekiği süzgeçli su kapları ile sulamalısınız.
Saksıda kekik yetiştirmenin sonrasında, sıra o kekiği kurutmaya geldiğinde, bunu güneşin altında değil, sıcak bir ortamda gerçekleştirmelisiniz. Kekik, içeriğinde yüksek miktarda uçucu yağ bulundurur. Bu yağların değerini kaybetmemesi dolayısı ile kurutma sırasında güneşten uzak durmalısınız.